Hond het commando "luid" leren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Celina en Max Celina en Max

honden foto van Celina en Max

Ik ben nu ongeveer een maand bezig met zoekwerk. Om een begin te kunnen maken met echt zoeken moet Max het commando luid kennen. Op de hondencursus blaft hij er flink op los naar zijn vriendjes maar thuis krijg ik hem maar niet aan het blaffen. Ik heb het al met koekjes en een rammelspeelgoedje geprobeerd. Hij wordt wel heel enthousiast en staat rond te springen maar blaffen lukt echt niet. Mijn moeder en zusje hebben het ook geprobeerd maar zonder succes.

Ik heb verschillende filmpjes gekeken en heb ook gekeken op verschillende fora (waaronder een uit 2009 van hondenpage). Het enige waarvoor hij thuis gaat blaffen is wanneer er gebeld wordt of hij de poort hoort maar ik wil hem niet aanleren dat dat goed gedrag is want dan blijft hij dit doen (dit wil ik eerder afleren). Daarom moet het een situatie zijn die verder niet voor komt, ik wil hem geen verkeerd gedrag aanleren.

Hoe leer ik een rustige, lieve labrador het commando luid?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond het commando "luid" leren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

Ik heb het mijn hond geleerd door zelf te blaffen. Is een situatie die nooit voorkomt O-)
Zelf een beetje woef woef doen of meer op een jankende manier en hij doet vast mee, dan kan je het commando eraan koppelen. Tsja is zou wel de ramen en deuren dichthouden hihi

Sproet (Gast)

Is er niet iets waar je hond heel fel van wordt? Ik heb het mijn niet-blaffende hond geleerd door te spelen en zachtjes in zijn neus te blazen. Daar werd hij heel fel van en hij had het in een middagje geleerd :-) Nadeel van leren blaffen is wel dat ze het ook op ongewenste momenten kunnen gaan doen of vaker, dus hou hier wel rekening mee. Ik heb het mijn hond voor het speuren aangeleerd

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Je kunt een zoekspelletje doen met favoriet speeltje of iets lekkers. Op een bepaald moment kun je het speeltje of lekkertje verstoppen op een plek waar de hond niet bij kan (onder de bank of kast). De meeste honden zullen op alle mogelijke manieren hun 'prooi' willen bereiken en raken gefrustreerd als dat niet lukt. Uit die frustratie kan een 'blaf' geboren worden. Aan jou de taak om die blaf direkt te belonen door het speeltje (of lekkertje) te pakken en aan de hond te geven. Als je hond eenmaal door heeft dat een blaf de gewenste beloning oplevert kun je er de term 'luid' aan meegeven op het moment dat de hond blaft.

honden page profiel niet meer actiefniet meer actief

honden foto van niet meer actief

waarom meot hij blaffen met zoeken?
een hond mag toch ook op andere manieren verwijzen
vaak is blaffen voor een zoek/speurhond helemaal niet gewenst

ik zou zelf niet kiezen om mn hond zo frusteren dat hij gaat blaffen
ik denk namelijk niet dat hij dan nog zoveel focus heeft dat hij begrjipt dat het woord wat je dan zegt gekoppeld moet worden aan het blaffen.
bij stress wordt nauwelijk nog geleerd/geluisterd

je zal echt op het toeval moeten wachten
want de hond mag het commando niet aan iets andes verbinden dan het blaffen zelf

het is echt heel lastig om dit blaffen onder commando te zetten als de hond van nature weinig blaft (en honden blaffen van nature nauwelijks, het is echt puur gedrag gericht op het communiceren met mensen)


honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

De frustratie die oploopt is alleen de eerste keer zo Jacqueline. Daarna weet de hond dat hij kan communiceren met een blaf. Pas wanneer de hond dit doelgericht doet, blaft en naar jou kijkt kun je er een commando aan koppelen. Ik zou dat geval niet snel spreken van negatieve stress. Opwinding, frustratie, dat wel. Hoe vaak gebeurt het niet dat een hond niet ergens bij kan, of zelf moet puzzelen hoe ergens bij te komen? Dat gaat vaak gepaard met een vorm van spanning, frustratie, anders is er immers geen leerervaring.

Over het hoe en waarom wel of niet blaffen als verwijzing laat ik me niet over uit.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Overigens ben ik het wel met Gorby eens dat een hond ook op andere manieren kan verwijzen. Ik denk dat het hierbij ook goed is om te kijken naar de natuur van het dier. De ene hond zal sneller verwijzen met blaf en de andere op een andere manier.

honden page profiel Erika & Faya  ?BRL?Erika & Faya ?BRL?goedgekeurde fokker

honden foto van Erika & Faya  ?BRL?

Riley en Bhody heb ik het ook geleerd door "frustratie"

een koekje in mn hand houden en hoog
na wat piepen kwam er een blaf en toen beloont met het koekje
Dit heel vaak herhalen en als ik nu mn vinger in de lucht houd, of het commando "luid" geef dan blaffen ze.
Zeg ik klaar, dan stoppen ze en krijgen ze het koekje :-D

Erg handig om aan te leren want als ze op commando kunnen blaffen, kan je ook het commando stil eraan vasthangen wat je natuurlijk vaker kan gebruiken.
Bijv wanneer de postbode langs komt ;-)

honden page profiel niet meer actiefniet meer actief

honden foto van niet meer actief

maar ik vind het wel van belang om te weten waarom een hond blaft voor je iets probeert aan te leren wat er mee te maken heeft.

blaffen doen honden naar mijn overtuiging, om met mensen te communiceren, honden die tussen honden opgroeien zijn vaak erg zwijgzaam, ik vind dat dus wel heel interessant om dar meer over te weten (en nu te ervaren dat er dus echt honden zijn die nooit blaffen, dat totaal onnodig vinden)

en ik denk persoonlijk niet dat je hond als hij uiteindelijk gefrustreerd een keer blaft omdat hij niet bij zijn speeltje kan, in 1x begrijpt dat "luid" gekoppeld dient te worden aan het blaffen, behalve dat ik denk dat de hond niks leert op zo'n stress moment, weet ik wel zeker dat zelfs de slimste honden rassen minimaal 5x herhaling nodig hebben op een heel heldere wijze om een woord aan een "daad" te koppelen, en dan heb ik h et over de slimste honden in een situatie die geschikt is om te leren.

anders is het echt elke keer woord koppelen aan daad en de herhaling laat het kwartje vallen

ik heb mijn vorige hond ook "luid" geleerd
en "zwijg" trouwens
maar die was makkelijk te triggeren op blaffen en dan nog heeft het me heel veel tijd gekost, en dat was niet bepaald een drukke hond en al helemaal geen domme hond.

blaffen onder appel zetten is enorm moeilijk, wel een uitdaging (en dus leuk )

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

@Gorby

Hond wil speeltje >>> kan er niet bij >>> blaft >>> mens pakt speeltje en geeft het aan de hond.

Dit heeft een hond heel snel door, getuige het feit dat veel honden hun mens op deze wijze conditioneren/africhten O-)

Dus die link is snel gelegd. Als je hond lekker opgaat in z'n communicatie met zijn mens hierin kun jij iedere keer als de hond blaft er het commando 'luid' aan meegeven. Dat zal inderdaad wat meer tijd vergen, maar ondertussen zijn jullie wel leuk samen aan het communiceren.

honden page profiel niet meer actiefniet meer actief

honden foto van niet meer actief

" @Gorby

Hond wil speeltje >>> kan er niet bij >>> blaft >>> mens pakt speeltje en geeft het aan de hond.

Dit heeft een hond heel snel door, getuige het feit dat veel honden hun mens op deze wijze conditioneren/africhten O-)

Dus die link is snel gelegd. Als je hond lekker opgaat in z'n communicatie met zijn mens hierin kun jij iedere keer als de hond blaft er het commando 'luid' aan meegeven. Dat zal inderdaad wat meer tijd vergen, maar ondertussen zijn jullie wel leuk samen aan het communiceren. "


het zal er enorm aan liggen of de hond van nature snel blaft
zo niet, gaat tie niet blaffen omdat speeltje, of je zal de frustratie enorm hoog moeten maken
en dan leert tie niks meer, omdat hij het nauwelijks waarneemt

het is veel makkelijker om een hond die regelmatig blaft om iets 'luid" te leren
als een hond die het niet makkelijk doet (lijkt me logisch)

aangezien deze hond met zoeken (en das ook een vorm van stress) niet !!! blaft
zal hij dat ook niet snel doen om een speeltje waar hij niet bij kan, dat is namelijk vrijwel in dezelfde context, doet hij dat uiteindelijk wel, is de stress dus hoog.


onze hond zoekt en speurt ook, bij verloren voorwerpen markeert/verwijst hij door te stoppen en zijn poot door de grond te halen "baas hier ligt het hoor", bij het vinden van een verloren persoon, draaft hij op die plek af en gaat dicht bij deze persoon zitten, wachtend tot de geleider bij hem is voor de beloning........

blaffen hoort er niet bij
gelukkig maar voor ons, want wij hebben een totale niet blaffer momenteel, maar dat heeft niets te maken met niet alert zijn of niet verwijzen/markeren.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Dat is waar, het ligt helemaal aan de natuur van het dier of deze zal gaan blaffen of op andere wijze communiceert. Je kunt het wel proberen uit te lokken, maar dit zal geen garnatie zijn dat het lukt. Inderdaad, zoals ik eerder aangaf/bevestigde, belangrijk om ook vooral te kijken naar de eigenheid in communicatie van het dier.

Mooi dat Gorby zo op z'n eigen manier verwijst :-) Past wel helemaal in het beeld dat ik van hem heb.

Jip komt mij halen en wijst dan met zijn neus van mijn hand naar het voorwerp, blaft ook niet.

honden page profiel Celina en Max Celina en Max

honden foto van Celina en Max

Bedankt voor alle tips. Ik ga ze in alle rust uitproberen. De opmerking van Gorby vind ik ook heel goed over of Max niet op een andere manier kan aanwijzen dat er iets / iemand is. Ik had het dinsdag gevraagd maar degene die er waren wisten het niet en iemand heeft het info-boekje meegenomen om het door te nemen. Zondag is hij er weer dus kan ik het dan vragen. Ondertussen toch een poging luid nog proberen.

honden page profiel RianneRianne

honden foto van Rianne

Blue is altijd heel enthousiast met een bal en begint dan te blaffen. En zo heb ik het hem eigenlijk aangeleerd. Ik werk trouwens wel met de clicker.. ;-)

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Heb je al de deurbel geprobeerd?

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

Blaffen na verwijzing is wel degelijk een techniek die veel gebruikt wordt in het speuren. Zeker bij zoekwerk over lange afstanden, is blaffen na verwijzing wel wenselijk. Op stukken waar los gezocht wordt, kun je de hond makkelijk traceren. In beginsel over korte aftanden, waarbij aan een 10 mtr. lijn wordt gespeurd, kun je blaffen na verwijzen aanleren door bijv. 3x te laten blaffen. Maar afhankelijk van een situatie kun je net zo goed een hond aanleren te liggen of te piepen. Alleen is zo'n aanlering wel nadeling als je op lange afstanden los aan het werk bent. Hier een stukje over het aanleren van blaffen na verwijzing: http://www.despeurhond.nl/files/een%20stappenplan%20verwijzen%20%28aanblaffen%29.pdf

honden page profiel niet meer actiefniet meer actief

honden foto van niet meer actief

wij doen nu 2 jaar aan praktijkspeuren maar verwijzen met aanblaffen is totaal niet aan de orde
het is ook niet zo dat het maar korte spoortjes zijn, er wordt aan de lange lijn gespeurd en die sporen kunnen wel tot over de 3-5 kilometer oplopen over wisselende ondergrond

wij zijn zover (nog) niet, en doen met Gorby zoekwerk erbij, maar ook daar is verwijzen zoals hij dat doet op dit moment meer dan voldoende, de sporen zijn tot 2kilometer denk ik, ligt ook aan de speurconditie's (weersomstandigheden, drukte op de paden, concentratie spanningsboog Gorby)

bij ons is blaffen volgens mij niet verplicht, ik lees er ook nergens iets over, en ik kan me voorstellen dat waar wij speuren, men ook niet erg blij is in stilte gebieden dat de hond mensen keihard aan gaat blaffen als hij ze gevonden heeft

ik kan me wel heel goed voorstellen dat het bij professioneel werkende honden, zeker als ze los werken, het zeer wenselijk is dat ze wel blaffen :-D

gelukkig trouwens voor ons want Gorby blaft uit principe niet, als hij blaft is er iets heel bijzonders aan de hand, de keren dat we hem gehoord hebben in de afgelopen jaren kan ik op 1 hand tellen, en ik zelf zou er niet over denken dit met opzet te gaan triggeren, ik denk trouwens ook niet dat hij zich laat triggeren, maar goed, dat was vanaf het begin zijn probleem

als je het helemaal onder controle kan krijgen, dus al dan niet blaffend verwijzen
ik denk dat je dan wel heel ver bent in opleiding

Ik ben benieuwd of het TS lukt het blaffen onder appel te krijgen :-D

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

In de trainingen die ik gehad heb, is het ook niet verplicht. En per discipline mag je je eigen keuze bepalen. Maar aanblaffen heeft een duidelijke functie. Bijvoorbeeld ook tijdens zweetwerk in stiltegebieden.
http://www.wbesusterengraetheide.nl/Zweetwerk%20in%20de%20praktijk.htm
Het commando 'luid' is overigens heel goed te shapen bij honden die juist een blafprobleem hebben. :-)

honden page profiel Celina en Max Celina en Max

honden foto van Celina en Max

Nu lekker weekend dus heb 2 dagen om het maar is te proberen. Dadelijk beginnen met het piepspeeltje dat ik gisteren heb gekocht.

Blaffen op een deurbel of geluid als iemand binnen komt (of lijkt te komen) lijkt mij niet gewenst. Dit doet hij nu al en is de enige manier om hem aan het blaffen te krijgen binnenshuis. Ik denk niet dat ik dit moet belonen want dan ziet hij dit als goed gedrag terwijl we hem dit af moeten leren.

Ik doe de cursus zoekhond van de KNPV dus dat ene formulier was wel handig. Ik denk dat het toch beter is hem blaffen aan te leren dan eerst een andere methode die dan op grote afstanden niet meer werkt.

honden page profiel Boeddha76Boeddha76

honden foto van Boeddha76

Ik denk dat het ook aan het type hond ligt. Diablo maanden mee geoefend en dat wil niet lukken en met Chica na paar daagjes al dat ze op comando ging blaffen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Als ik zoekwerk (los) zou doen zou ik mijn hond een bringsel leren. O-) Gelukkig doen we geen los zoekwerk.

honden page profiel Beau Beau

honden foto van Beau

" Ik heb het mijn hond geleerd door zelf te blaffen. Is een situatie die nooit voorkomt O-)
"

wahahaha zo heb ik het ook gedaan, dacht steeds; ojeej als er maar niemand binnen komt. :-D

honden page profiel Celina en Max Celina en Max

honden foto van Celina en Max

Ja hij kan het voortaan!
Heeft best even geduurd maar nu heeft hij het door..
Nu wordt het tijd om "stil" aan te leren..

Mijn zusjes oefenen zoveel luid met m dat als een van hen zegt dat Max moet gaan zitten hij automatisch begint te blaffen ..

Dus nu even wat minder oefenen ..

Heel schattig dat blafje !

Helmadix (Gast)

ik heb het gedaan door een gebaar aan het blaffen te koppelen op een willekeurig moment dat hij blaft.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hond het commando "luid" leren" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Over het beleid van de HondenPage
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^